Tips om te studeren: hoe maak je van je opleiding een succes?
Als je al een aantal jaren werkt, is het best een grote stap om er een opleiding bij te doen. Hoe kun je er nu voor zorgen dat je met succes en plezier begint met studeren en het ook volhoudt? We hebben een aantal tips voor je op een rij gezet.
1. Begin goed voorbereid
Krijg je de kans om weer te gaan leren, naast je werk? Onderzoek dan vooraf of de nieuwe opleiding echt goed bij je past. Wil je als zij-instromer beginnen of ben je noodgedwongen op zoek naar ander werk? Probeer dan eens een dag mee te lopen voor je de knoop echt doorhakt.
Door op locatie mee te draaien, krijg je een veel beter beeld van het dagelijkse werk dan vanaf een afstand. Bovendien kun je veel vragen stellen aan toekomstige collega’s en bepalen of de baan die je voor ogen hebt, echt iets voor je is. Vergeet ook niet om eerder opgedane kennis te bespreken met je schoolbegeleider. Soms kun je vrijstellingen krijgen en zo versneld je diploma halen. Ben je dan nog steeds enthousiast? Dan weet je zeker dat je de juiste keuze maakt!
2. Neem het thuisfront mee in je plannen
Ook belangrijk is de voorbereiding van je thuisfront. De meeste mensen die met om- of bijscholing beginnen, hebben ook thuis mensen voor wie ze zorgen en met wie ze samenleven. De combinatie van jouw werk en studie heeft ook invloed op hun leven.
Bespreek samen jouw ambitie en (verwachte) impact van de opleiding op jullie weekindeling. Als je vooraf een goed plan maakt, is iedereen goed voorbereid. Dat scheelt gedoe als je eenmaal bent begonnen.
3. Neem de tijd en durf hulp te vragen
In de praktijk blijkt dat het opnieuw starten met leren even tijd kost. Hoe kun je ook alweer het beste leren? De meeste mensen ervaren dat het zo'n drie maanden de tijd kost om er weer in te komen.
Ze moeten bijvoorbeeld:
- de weg vinden in de (digitale) school
- verslagen leren schrijven
- opnieuw leren organiseren en plannen
- leren werken met alle digitale middelen die verbonden zijn aan het leren van nu
Geef jezelf de tijd hiervoor en besef dat het normaal is dat je hier een paar maanden aan moet wennen.
Durf vooral ook om hulp te vragen, bijvoorbeeld bij familieleden als je vastloopt met werken op de computer. En maak gebruik van de mentor van je opleiding als je ergens zelf niet uitkomt. Ook klasgenoten kunnen veel steun geven, vooral omdat zij in dezelfde situatie als jij zitten. Wissel tips uit om te ontdekken hoe zij leren en dingen aanpakken.
4. Maak tijd voor ontspanning
Geen mens kan altijd maar studeren of werken. Iedereen heeft ontspanning nodig om weer op te laden. Zo creëer je weer nieuwe energie om te presteren. Blok dus af en toe tijd in je agenda om leuke dingen te doen met je gezin of je vrienden. Of voor je eigen hobby’s.
Het is ook makkelijker om ‘nee’ te zeggen tegen spontane sociale activiteiten, als je weet dat je in de nabije toekomst iets leuks hebt gepland. En als je mensen om je heen vertelt dat je een opleiding doet en daarom wat minder beschikbaar bent voor uitjes of bezoek, dan begrijpen ze dat zeker.
5. Zorg voor steun vanuit je omgeving
De steun van je familie- en vriendenkring is onmisbaar als je naast je werk weer studeert. Zorg hierin zelf ook voor de juiste verwachtingen. Als iedereen in je omgeving verwacht dat je alles blijft doen zoals voor je opleiding, leg je jezelf veel druk op. Vertel dat je meer hulp nodig hebt bij huishoudelijke taken, of regel vaker oppas of opvang voor je kinderen. Zo maak je meer tijd om te leren.
Je grenzen aangeven is erg belangrijk, omdat een studie echt wel wat van je vraagt. Door dit op tijd te doen en goed vol te houden, weet iedereen waar ze aan toe zijn en kunnen ze je steunen tijdens moeilijke momenten. Want ja, die horen er ook bij.
6. Accepteer dips
Wees lief voor jezelf als het een dag niet lukt. En realiseer je dat iedereen wel eens een slechte dag heeft. Maar één slechte dag is nog geen slechte week. En een mindere week is nog geen slechte maand. Accepteer dat het soms even tegenzit en pak daarna de draad weer op. Als dit moeilijk is voor je, ga dan naar je mentor om te bespreken wat je hieraan kunt doen. Het helpt enorm om je doel voor ogen te houden: je diploma of certificaat. En de baan waar je van droomt!
De 6 tips nog een keer op een rij
- Kies goed voorbereid jouw opleiding of leerwerktraject door een dag mee te lopen
- Neem je thuisfront mee en bespreek de impact op jullie gezamenlijke leven
- Neem de tijd om te leren leren en vraag hulp aan familie, klasgenoten en je mentor
- Plan ontspanning in om weer op te laden
- Zorg voor steun en begrip in je omgeving en geef je grenzen goed aan
- Realiseer je dat af en toe een dip erbij hoort en dat je je hierna kunt herpakken
Wil je nog meer inspiratie om succesvol weer de studieboeken in te duiken? Kijk dan deze aflevering van ROC Koffietijd hieronder. Vier BBL-studenten vertellen over hun ervaringen met de combinatie van werk, privé en studeren.
Op zoek naar een opleiding?
Wil je jezelf graag door ontwikkelen? Bij ROC Nijmegen bieden we naast onze reguliere mbo-opleidingen ook deeltijd-opleidingen, cursussen en trainingen aan. Het opleidingsaanbod is flexibel. Je leert op een locatie bij jou in de buurt, op tijden die jou en je medewerkers het beste uitkomen.