Momenteel bekijk je deze website in een verouderde browser.

Van mbo naar hbo

Heb je de smaak te pakken en wil je na het mbo doorstuderen? Vanuit het mbo kun je met niveau 4 de stap naar het hbo maken. Wij bereiden je daar tijdens je opleiding op voor.

Voordelen van mbo naar hbo

Dit zijn de voordelen als je met een mbo-opleiding op zak naar het hbo gaat:

  • Je hebt een beroepsopleiding voltooid, dat geeft je een stevige basis.
  • Je neemt een berg praktijkervaring mee dankzij je stage(s) in het mbo.
  • Je hebt al heel veel vakkennis die je in het hbo nog verder kunt verbreden en verdiepen.

Zij gingen van mbo naar hbo!

Goed voorbereid van mbo naar hbo

We bereiden je goed voor op de overstap van mbo naar hbo. En zelf kun je daar ook wat aan doen.

Via voorlichting en loopbaanoriëntatie en -begeleiding helpen we jou met het kiezen van een hbo-opleiding die het beste bij jou past!

Welke hbo-opleiding sluit aan op jouw mbo-opleiding?

Wil je weten welke vervolgopleiding het beste aansluit op jouw mbo-opleiding? Kijk dan op de website van een van de hogescholen in Nederland en zoek naar opleidingen die aansluiten op mbo-opleidingen.

Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN)

Fontys

Avans Hogeschool

Verkort studeren met een Associate degree (Ad)

Wist je dat je in plaats van de vierjarige Bachelor ook een verkort hbo-traject kunt volgen? In twee jaar kun je een Associate degree (Ad) halen, een erkend diploma op hbo-niveau. En wil je daarna toch nog doorstuderen en het volledige hbo-traject doen? Dat is mogelijk wanneer jouw Bachelor-studierichting in het verlengde ligt van de Ad.

Zo is er de Avans Academy voor voltijd Ad-opleidingen en de HAN biedt deeltijd Ad-opleidingen aan.

Overigens zijn er in het hbo veel mogelijkheden voor duaal studeren of deeltijd studeren. Studeer je duaal, dan worden werk en studie met elkaar gecombineerd. Studeer je in deeltijd, dan studeer je naast je werk.

Succesvol in het hbo

In Nederland stroomt ongeveer 40% van de studenten op niveau 4 door van mbo naar hbo.

Hoe doen onze studenten het bijvoorbeeld bij de HAN?

In 2022 gingen er 467 van onze studenten door naar de HAN. Zo’n 25% van onze studenten haalt zijn propedeuse in één jaar. Dit is vergelijkbaar met de studenten die van de havo komen.

Na het eerste jaar is zo’n 75% van onze studenten nog actief op de HAN. Dit geldt ook voor onze vavo-studenten, van hen is na één jaar nog 78% actief.

Samenwerking met de HAN

We werken samen met de HAN om de doorstroom van mbo naar hbo zo soepel mogelijk te laten verlopen. Bijvoorbeeld op het gebied van oriëntatie op een hbo-opleiding of kennismaking met het hbo. Elk jaar worden er verschillende proefstudeeractiviteiten georganiseerd je helpen bij het kiezen van een vervolgstudie en alvast kennis laten maken met studeren in het hbo.

En de studiefinanciering dan?

Bij doorstuderen op het hbo telt eerder ontvangen studiefinanciering voor mbo niet meer mee. Je begint dus met een 'schone lei'. Bekijk je recht op studiefinanciering op de website van DUO.

Halvering collegegeld eerstejaars studenten

Wist je dat het kabinet het collegegeld van eerstejaars studenten hoger onderwijs vanaf het studiejaar 2018-2019 heeft gehalveerd? Da's nou prettig! En kies je voor een lerarenopleiding dan ontvang je zelfs nog een extra jaar korting op het collegegeld. Waarom? Omdat het kabinet graag ziet dat meer mensen kiezen voor een baan in het onderwijs. 

Miriam en Samantha hebben op het hbo veel voordeel van hun mbo-opleiding

Miriam en Samantha zijn na hun mbo-opleiding doorgegaan naar het hbo. Zij hebben allebei veel profijt van de kennis en ervaring die al opdeden bij ROC Nijmegen.

Lees het verhaal van Miriam en Samantha

Juliette ging van mbo naar hbo

Studente Juliette maakte de overstap van mbo naar hbo. 'Ik heb ervaren dat een mbo-opleiding de perfecte basis is voor een hbo-opleiding.'

Juliettes ervaring

Saria studeerde al ICT in Syrië en rondde afgelopen zomer zijn studie bij ROC Nijmegen af. Nu studeert hij ICT aan de HAN.

Bekijk Saria's verhaal

Meer over doorstuderen

Wil je meer weten over doorstuderen en toelatingseisen? Kijk ook eens op studeermeteenplan.nl.

Terug naar boven