Een jaar stagematching
Geplaatst op 27 oktober 2023
Graag delen we de resultaten van ons onderzoek naar stagematching bij ROC Nijmegen met jullie. Stagematching is een innovatieve manier om studenten te koppelen aan stageplaatsen zonder dat er een sollicitatie- of klikgesprek aan vooraf gaat. Hiermee willen we stagediscriminatie uitbannen en de gelijke kansen van studenten vergroten. Het uitbannen van stagediscriminatie is ook een van de doelstellingen die opgenomen is in het stagepact mbo en de kwaliteitsagenda mbo waar we de komende jaren mee aan de slag gaan.
-
Resultaten onderzoek stagematching
pdf, 148,08 kB
Wat is stagematching?
Stagematching is gebaseerd op het idee dat studenten en bedrijven elkaar niet hoeven te kennen om een goede match te vormen. Het gaat om de inhoud van de stage, niet om de persoon. Daarom worden studenten en bedrijven aan elkaar gekoppeld op basis van objectieve criteria, zoals wat ze willen leren, bij welk type bedrijf ze willen werken, welke werkzaamheden ze willen uitvoeren, welk vervoersmiddel ze hebben en hoe ver ze willen reizen.
Bedrijven weten vooraf dus niet wie er bij hen komt stagelopen. Het is de bedoeling dat het leerbedrijf de student hierna niet weigert.
De pilot stagematching
We hebben de pilot stagematching uitgevoerd bij verschillende onderwijsteams binnen ROC Nijmegen, waaronder MEI, Retail en MECC. In totaal hebben we 36 studenten gematcht, waarvan 8 studenten samen gematcht zijn, wat inhoudt dat onderwijs samen met de student leerbedrijven heeft benaderd.
Wat hebben we geleerd van de pilot stagematching?
We hebben de tevredenheid en ervaringen van studenten, bedrijven en onderwijsteams gemeten. Hieruit kwamen de volgende belangrijke bevindingen:
- Stagematching heeft studenten de kans geboden om stage te lopen bij bedrijven waar ze anders niet terecht zouden zijn gekomen.
- De afstand tot de stageplaats blijkt een belangrijke factor bij matching.
- Het is belangrijk dat stagediscriminatie en de rechten van studenten in de voorbereidende lessen worden behandeld.
- Het proces van stagematching moet duidelijk en goed georganiseerd zijn.
- Bedrijven zijn over het algemeen tevreden met de stagematchingmethode, maar de uiteindelijke match hangt ook af van de houding van de student.
Wat is er nodig bij stagematching?
Om stagematching succesvol te implementeren, zijn de volgende zaken belangrijk:
- Zorg voor duidelijke rollen en verantwoordelijkheden binnen het stagematchingproces.
- Breng speciale begeleidingsbehoeften van studenten in kaart en pas de matching daarop aan.
- Maak verwachtingen over matching duidelijk voor studenten.
- Houd rekening met de woonplaats van studenten bij het maken van matches.
- Zorg voor goede communicatie tussen het projectteam en onderwijsteams.
- Breid de pilot uit naar meer onderwijsteams en studenten om stagematching te verduurzamen.
Zie voor meer tips over hoe je stagematching kan aanpakken het onlangs verschenen stappenplan stagematching van de Rijksoverheid. Het ROC Nijmegen heeft met de pilots input geleverd voor het stappenplan.
Hoe nu verder?
We gaan door met stagematching! Dit schooljaar begonnen we bij team Logistiek. De opleiding Marketing, Communicatie en Events gaat met zijn eerstejaars klassen met stagematching van start en er volgen nog meer opleidingen. De interventie stagematching zal ook dit jaar weer door een onderzoeker vanuit het projectteam worden onderzocht. De onderzoeksresultaten zullen we met jullie blijven delen. Voor meer informatie of interesse, kun je contact opnemen met de projectleider Taina Mercer email: t.mercer@roc-nijmegen.nl.
We zijn trots op wat we hebben bereikt met stagematching en we hopen dat deze methode zal bijdragen aan een eerlijker en toegankelijker stageplaatsingsproces voor al onze studenten.
We willen iedereen bedanken die heeft meegewerkt aan dit project!