Amal, docent
“Studenten hebben iemand nodig die voor hen opkomt; Die rol grijp ik met beide handen aan!”
“Als docent Entree heb ik in 15 jaar helaas ook situaties meegemaakt waarin stagediscriminatie aan de orde was. Situaties waarin studenten op basis van bijvoorbeeld taalniveau, kleur, afkomst of opleidingsniveau werden uitgesloten voor een stageplaats of bijvoorbeeld door het dragen van een hoofddoek.
Ik vind dat we spreken van stagediscriminatie zodra de student een negatieve ervaring heeft waar een gevoel van uitsluiting en afwijzing bij komt kijken. De studenten aan wie ik lesgeef binnen Entree, zijn vaak al kwetsbaar. Zij hebben juíst iemand nodig die voor hen opkomt. Die rol grijp ik met beide handen aan! Zo bereid ik mijn studenten goed voor door een stageplaats ‘op maat’ te kiezen, samen kijken we naar wat past en vervolgens gaat de student op pad.
Er is mij wel eens vooraf gevraagd of de student wel een Nederlander is. Dat keur ik af, het kan niet en het mag niet, in welke vorm dan ook! Pas hadden twee studenten van mij een nare ervaring op hun stage. Ik ben met de stagebegeleiders in gesprek gegaan. In beide gevallen heb ik ervoor gekozen deze stageplaatsen op ‘de zwarte lijst’ te zetten. Hiermee wil ik voorkomen dat toekomstige studenten hetzelfde overkomt.
Ook laat ik mijn studenten hiermee weten dat ze hun verhaal altijd bij mij kwijt kunnen en dat ik er voor ze ben. Ik denk dat we stagediscriminatie tegen kunnen gaan door goed contact met de stagebedrijven te onderhouden. Goede gesprekken te voeren met stagebegeleiders om zo stages op maat mogelijk te maken. Maar misschien nog wel het belangrijkste: ik wil dat iedereen op alle fronten kijkt naar de menselijke kant van stagediscriminatie. Dat we ons afvragen wat het doet met de student! Stagediscriminatie kan blijvende schade veroorzaken. En dat moeten we niet willen, zéker niet voor een puber die midden in zijn ontwikkeling zit.”