Uitvoerend bakker
Leer brood en banket bakken en maken. Leer hoe je klanten adviseert. Hoe je deeg, beslag en vullingen bereidt. Hoe je producten presenteert en hoe je veilig en schoon werkt. Combineer werken en leren op de BBL-opleiding Uitvoerend bakker van ROC Nijmegen.
Op deze opleiding leer je koekjes, broodjes, gebak en andere lekkernijen bakken. Met machines en gereedschappen in onze eigen bakkerij op school en op stage. Je leert welke ingrediënten je nodig hebt voor het mooiste en lekkerste resultaat.
-
Niveau 2 - Basisberoeps
Meer over niveau 2 -
Leerweg BBL
Of volg de BOL variant -
Opleiding duurt 2 jaar
-
Richting
-
Lesgeld € 295,- per jaar
Lees meer over de bijkomende kosten -
Opleiding begint op
25 augustus 2025 -
Crebocode 25721
-
Campusbaan 6
Nijmegen
Meer over de opleiding
Het eerste halfjaar is heel breed, daarna ga je je specialiseren als brood- en/of banketbakker. We leren je hoe je moet plannen, samenwerken en naar de klant moet luisteren. Dat ga je op school allemaal oefenen in onze complete bakkerij en bakkerswinkel op de Plaza. De vakken Nederlands en burgerschap horen ook bij deze opleiding.
Verder leer je ook:
- hoe je klanten adviseert
- deeg, beslag en vullingen bereiden en verwerken
- wat goede kwaliteit is en hoe je dat kunt maken
- goed verpakken en presenteren van broden en andere producten
- hoe je jouw werkruimte netjes en schoon houdt
Na de opleiding Uitvoerend bakker
Je kunt aan de slag bij een brood- of banketbakkerij. Maar je kunt ook je skills nog verder afbakken op niveau 3 met opleiding Zelfstandig Werkend Bakker.
Werken als Uitvoerend bakker
Als Uitvoerend bakker maak je de lekkerste producten waar je een hoop creativiteit kwijt kunt. Samen met je bakkersteam assisteer je bij de inkoop van de juiste grondstoffen. De bakkerij is vaak verbonden met de winkel, zodat je rechtstreeks contact met klanten hebt. Je werkt met moderne machines, maar je zult ook veel je handen gebruiken.
De wekker gaat vroeg, dat is waar. Maar door jouw vakmanschap zullen heel veel mensen met een glimlach aan het ontbijt zitten. Komt voor de bakker toch!
Past het beroep Uitvoerend bakker bij mij?
-
- Vmbo: een diploma in de basisberoepsgerichte, kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
- Havo/vwo: overgangsbewijs van leerjaar 3 naar leerjaar 4
- Mbo: diploma entreeopleiding
- Een ander bij ministeriële regeling aangewezen diploma of bewijsstuk
Lees meer over onze toelatingseisen.
-
Op deze opleiding snuif jij regelmatig de geur van versgebakken brood op in ons eigen leerbedrijf De Bakkerij op school. Daarnaast loop je een aantal keer stage bij een echte bakkerij.
-
Het lesgeld is € 295,- per jaar.
Bijkomende kosten
Bijkomende kosten
De kosten voor het eerste leerjaar van deze opleiding zijn:
- Wettelijk schoolgeld € 1.168,--
- Boeken en licenties € 116,65
- Kleding:
- herenkleding € 167,50
- dameskleding € 167,50
- Gereedschapset € 30,--
- Digitale boeken flexbase € 188,--
- Tweejaarlijks plaatsvindende excursie naar Bakkersbeurs Parijs € 180,--
Schoenen dien je zelf aan te schaffen.
Om de opleiding goed te kunnen volgen, heb je een laptop nodig. Veel van ons onderwijs bieden we digitaal aan.
Bovenstaande kosten zijn gebaseerd op de kosten van dit schooljaar en kunnen voor komend schooljaar iets afwijken.
-
BBL is de afkorting van beroepsbegeleidende leerweg. Als je een BBL-opleiding kiest, ga je het grootste deel van de tijd werken en ga je af en toe naar school. Op een BBL-opleiding heb je een arbeidsovereenkomst met een werkgever. Je verdient (in de meeste gevallen) meteen je eigen geld.
Wat betekent een BBL-opleiding voor jou
- Je werkt het grootste deel van je studie
- Je hebt een arbeidsovereenkomst met je werkgever
- Je hebt geen schoolvakanties
- Je verdient (in de meeste gevallen) je eigen geld
- Je hebt geen recht op studiefinanciering
-
Op het mbo mag je zelf een aantal vakken kiezen: keuzedelen heet dat. Het aantal vakken waaruit je kunt kiezen, verschilt per jaar en per opleiding. Je hoort op school welke keuzedelen je kunt gaan doen. Lees meer over keuzedelen in het mbo.
Naast keuzedelen kun je ook kiezen om een havo-vak naast je mbo-opleiding te volgen. Dit kan je helpen bij je voorbereiding op een hbo-opleiding.
-
We vinden jouw persoonlijke ontwikkeling erg belangrijk. Daarom krijgt iedere student bij ons een goede begeleiding. En krijg je extra ondersteuning als het nodig is. We bieden hulp voor van alles; van begeleiding bij beroepskeuze tot financiële problemen.
-
Veel van onze opdrachten, informatie en leermiddelen zijn digitaal. Daarom heb je een geschikt apparaat zoals een laptop nodig. Je mag helemaal zelf bepalen welk apparaat je gebruikt, maar deze moet wel voldoen aan een aantal richtlijnen. Deze richtlijnen kunnen verschillen per opleiding.
Wil je weten aan welke richtlijnen je laptop moet voldoen? Kijk dan op de pagina Leren met je eigen laptop. Hierop staan algemene richtlijnen en, wanneer relevant, ook de aanvullende eisen per opleiding.
-
Je kunt je het hele jaar door aanmelden. Je moet al wel een erkende leer-werkplek hebben. Lees hierover meer bij Aanmelden & toelating.
-
Vul dan naast je aanmelding je Digitale DoorstroomDossier (DDD) in. Na aanmelding voor de opleiding sturen we je hier meer informatie over.
Je moet ook een erkende leer-werkplek hebben.
Na aanmelding volgt een intakegesprek. Lees er meer over op Aanmelden en toelaten.
-
Niveau 2, de basisberoepsopleiding, leert je praktische en routinematige taken uit te voeren. Deze opleiding duurt één tot twee jaar. Je hebt een vmbo-diploma (basisberoepsgerichte leerweg) of een niveau 1 diploma nodig.
Jouw route door het mbo
- vmbo-kader diploma
- vmbo-gemengd diploma
- vmbo-theoretisch (of mavo) diploma
- Overgangsbewijs naar havo 4
mbo-entree-opleidingmbo opleiding niveau 2mbo opleiding niveau 3mbo opleiding niveau 4Aan het werk op de arbeidsmarktDoorstuderen op het hboLees meer over de niveaus
5x redenen om te kiezen voor een opleiding in Horeca & Bakkerij
Vind jij het leuk om mensen blij te maken en gaat liefde bij jou door de maag? Dan is een opleiding Horeca & Bakkerij echt iets voor jou! Of je nu aan de slag gaat in de keuken, bediening of een bakkerij: jij bent creatief en weet van aanpakken.
Studie in cijfers
Uitvoerend bakker
Deze cijfers komen uit de objectieve gegevens van de Stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB).
Open dagen
Evenementen
-
Voorlichting voor ouders / verzorgers van studiekiezers
-
Voorlichting voor ouders / verzorgers van studiekiezers
-
Online Voorlichting voor ouders / verzorgers van studiekiezers
-
Online voorlichting voor ouders / verzorgers van studiekiezers
-
Voorlichting voor ouders / verzorgers van studiekiezers
Voorlichting: video’s en presentaties
Stel een vraag over de opleiding
Voor al je inhoudelijke vragen over deze opleiding kun je contact opnemen met onze voorlichter(s).
Heb je andere vragen(bijvoorbeeld over het aanmelden of ROC Nijmegen), neem dan contact met ons op via 024 890 45 00.
-
William Dicks
- E-mailadres:
- w.dicks@roc-nijmegen.nl