Gespecialiseerd kok
Gespecialiseerd Kok (Cas Spijkers Academie)Heb jij een passie voor koken? Ben jij praktijkgericht, zelfstandig en gedreven? Wil je in het hoogste segment van de horeca branche werken? Volg dan de opleiding Gespecialiseerd kok (Cas Spijkers Academie) van ROC Nijmegen. Topkoks, docenten en gastdocenten leren je de fijnste kneepjes van het vak. Wil je weten hoe we dat doen? Lees dan snel verder.
Tijdens de opleiding Gespecialiseerd Kok (Cas Spijkers Academie) leer je hoe je leiding neemt over een specifiek gedeelte van de keuken. Je leert niet alleen de vaardigheden om te kunnen koken, maar ook hoe het is om een eigen restaurant te runnen. Echte top chefs leren je de nieuwste technieken en de fijnste kneepjes van het vak. Je leert hoe je specialistisch te werk gaat en samen zoeken we echt de beleving van het koksgebeuren op. Daarnaast leer je alles over plannen en budgetteren. Onmisbare skills die je goed kan gebruiken in het vak.
Uniek bij ROC Nijmegen is de Elektronische Keuken Omgeving (EKO). Dit is een digitale omgeving waarin alles staat wat je moet leren om deze opleiding goed af te ronden. Een soort digitale handleiding en encyclopedie die je door de lesstof heen leidt. Jij bepaalt in deze online omgeving zelf, binnen de gestelde deadlines, waar en wanneer je buiten je schooldag om leert. We noemen dit een hybride leervorm. Jij bepaalt wat bij jou past. Super handig toch?
-
Niveau 4 - Middenkader
Meer over niveau 4 -
Leerweg BBL
-
Opleiding duurt 3 jaar
-
Richting
-
Lesgeld € 715,- per jaar
Lees meer over de bijkomende kosten -
Opleiding begint op
25 augustus 2025 -
Crebocode 25179
-
Campusbaan 6
Nijmegen
Meer over de opleiding
Onderwijs op maat
Bij de Cas Spijkers Academie leer je flexibel. Je bent dus zelf regisseur van jouw opleiding. Je leert bijvoorbeeld hoe je in je eigen tempo kan werken aan jouw leerdoelen. Onze leercoaches helpen je daarbij. Ook doe je mee aan vakwedstrijden. Niet elke school biedt deze opleiding aan. Daarom is deze opleiding ook uniek in deze regio.
Let op! Wij hebben plek op deze opleiding voor maximaal 15 studenten.
Wat je leert:
- Je leert hoe je een menukaart samenstelt waar de gasten van watertanden
- Je maakt gerechten met de meest spannende kooktechnieken
- Je leert evenementen (mede) organiseren waar eten een belangrijke rol speelt
Maar je leert ook:
- leerling-koks te begeleiden
- de keukenbrigade te leiden
- de nieuwste kooktechnieken, zoals: cryogeen koken, gelatineren en emulgeren
Kook voor onze gasten
- Op maandag kook je met andere studenten een sterrenmenu voor de gasten van ons leerbedrijf Het Restaurant.
Wat de Cas Spijkers Academie (CSA) uniek maakt
- Je volgt 16 masterclasses / workshops van topkoks en gastdocenten
- Je kan gebruik maken van de Elektronische Keuken Omgeving (hybride leren)
- Je doet mee aan kookwedstrijden
- Je organiseert (mede) evenementen en voert deze uit
- Je doet mee aan excursies
Jouw vakkenpakket
Deze vakken kun je volgen op deze opleiding:
- Nederlands
- Engels
- rekenen
- loopbaan en burgerschap
- vaktheorie, producttechniek en warenkennis
- praktijk
- verschillende keuzedelen
Leer koken als Jonnie Boer
Jonnie Boer, chefkok van driesterrenrestaurant De Librije, is tegenwoordig de inspirator van deze culinaire topopleiding. Als jij een plekje achter het fornuis weet te bemachtigen, krijg jij onder andere masterclasses van het team van De Librije!
De Cas Spijkers Academie draagt vol trots de naam van één van de bekendste koks van ons land: Cas Spijkers. Tot het moment van zijn overlijden, 29 oktober 2011, heeft meneer Spijkers zich intensief met zijn Academie bemoeid.
Na de opleiding Gespecialiseerd kok
Na de Cas Spijkers Academie … via Meestergezel op naar SVH Meesterkok.
Tijdens de opleiding Gespecialiseerd kok aan de Cas Spijkers Academie (CSA) werk je in de beste restaurants van Nederland en België. Als je de 3-jarige opleiding volledig en met succes afgerond, behaal je je mbo-diploma gespecialiseerd kok niveau 4. Ook kun je het certificaat van de Cas Spijkers Academie voor Culinair Toptalent behalen. Je haalt dit certificaat op basis van de kennis, ervaring en competenties die je tijdens het specifieke CSA-opleidingstraject hebt opgedaan. Dit doe je door mee te doen aan excursies, masterclasses en workshops, gegeven door meesterkoks en culinaire talenten.
Door deze leerervaringen bouw je een portfolio op waarmee je je kunt presenteren tijdens sollicitaties in het hogere segment van restaurants. Dit CSA-certificaat is ondertekend door niemand minder dan Jonnie Boer van restaurant De Librije***.
Sluit je tijdens de opleiding de onderdelen van de leermeester, sociale hygiëne van de Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH) en het keuzedeel Wijnkennis 2 met een voldoende af, dan kun je op voor de hoogst haalbare titel die je binnen de opleiding kunt krijgen: die van Meestergezel! Deze titel is je springplank voor het behalen van je uiteindelijke doel: Meesterkok.
Om in de toekomst in aanmerking te komen voor de de titel van Meesterkok doe je een SVH-meesterproeve. Om hier aan mee te kunnen doen moet je minimaal 28 jaar zijn en ten minste tien jaar gewerkt hebben in één of meerdere functies in de keuken van een hotel/restaurantbedrijf waarvan gedurende meerdere jaren op hoog niveau in gerenommeerde bedrijven.
Verder studeren na de opleiding Gespecialiseerd kok
Heb je de smaak te pakken en wil je na het mbo doorstuderen? Vanuit het mbo kun je met niveau 4
de stap naar het hbo maken. Wij bereiden je daar tijdens je opleiding op voor.
Werken als Gespecialiseerd kok
Reken maar dat er heel veel restaurantdeuren voor je opengaan!
Je maakt deel uit van het team van de witte brigade. Samen bereiden jullie de heerlijkste gerechten. Maar ook het voorbereiden en plannen is hierbij erg belangrijk.
Met de juiste ambitie kun jij een coördinerende of leidinggevende rol in de keuken krijgen!
Past het beroep Gespecialiseerd kok bij mij?
-
- Je hebt een afgeronde basisopleiding of een diploma Zelfstandig Werkend Kok op niveau 3
- 1 á 2 jaar werkervaring
CASting
Om te beoordelen hoe het staat met je kookkunsten en of deze 'CSA-waardig' zijn, krijg je eerst een intakegesprek. In dat gesprek beoordelen we of we je uitnodigen voor een CASting.
Bij de CASting ga je aan de slag met een opdracht (die je al eerder krijgt) met ingrediënten die je in een 'black box' vindt. Dit betekent dat de ingredienten van tevoren geheim zijn en je ze pas bij de CASting te zien krijgt. Tijdens de CASting zijn Jonnie Boer en/of Nelson Tanate van De Librije*** de juryleden. Zij beoordelen jou op talent, je motivatie en je basisvaardigheden.Lees meer over onze toelatingseisen.
-
De opleiding aan de Cas Spijkers Academie is een BBL-opleiding. Dit betekent dat je meteen gaat werken als leerling in de keuken bij een erkend leerbedrijf. Eén dag per week ben je op de Academie om meer over het vak te leren. Dat is op maandag.
Het is de bedoeling dat je zelf een leerbedrijf zoekt. De meeste van onze studenten werken in culinair hoogstaande restaurants. Sommigen werken zelfs in sterrenzaken. Denk goed na bij wat voor bedrijf je zelf het liefst wil werken!
-
Het lesgeld is € 715,- per jaar.
Bijkomende kosten
Studeren aan de Cas Spijkers Academie voor Culinair Toptalent brengt naast het lesgeld extra kosten met zich mee.
- Boeken en licenties: ongeveer € 91,-.
- Kokskleding: ongeveer € 160 excl. de werkschoenen die je vast al in je bezit hebt.
- Het volgen van het CSA-programma brengt extra kosten met zich mee. De extra kosten bestaan uit kosten voor deelname aan gastlessen/workshops, excursies, deelname aan een evenement, het Wijncertificaat, certificaat Sociale hygiëne, Leermeestersdiploma. Via een contract maak je hierover een afspraak met de opleiding
- Voor het 1e en 2e schooljaar is dat € 1.500,
- voor het 3e (examen)jaar € 2.000.
- Veel van ons onderwijs bieden we digitaal aan. Daarom heb je een laptop nog. Kijk hier voor meer informatie: leren met je eigen laptop.
- Een messenset behoort tot de standaarduitrusting voor een kok. Heb je zelf geen messenset? Geen probleem! Je krijgt ze in bruikleen op school.
-
BBL is de afkorting van beroepsbegeleidende leerweg. Als je een BBL-opleiding kiest, ga je het grootste deel van de tijd werken en ga je af en toe naar school. Op een BBL-opleiding heb je een arbeidsovereenkomst met een werkgever. Je verdient (in de meeste gevallen) meteen je eigen geld.
Wat betekent een BBL-opleiding voor jou
- Je werkt het grootste deel van je studie
- Je hebt een arbeidsovereenkomst met je werkgever
- Je hebt geen schoolvakanties
- Je verdient (in de meeste gevallen) je eigen geld
- Je hebt geen recht op studiefinanciering
-
Op het mbo mag je zelf een aantal vakken kiezen: keuzedelen heet dat. Het aantal vakken waaruit je kunt kiezen, verschilt per jaar en per opleiding. Je hoort op school welke keuzedelen je kunt gaan doen. Lees meer over keuzedelen in het mbo.
Naast keuzedelen kun je ook kiezen om een havo-vak naast je mbo-opleiding te volgen. Dit kan je helpen bij je voorbereiding op een hbo-opleiding.
-
We vinden jouw persoonlijke ontwikkeling erg belangrijk. Daarom krijgt iedere student bij ons een goede begeleiding. En krijg je extra ondersteuning als het nodig is. We bieden hulp voor van alles; van begeleiding bij beroepskeuze tot financiële problemen.
-
Veel van onze opdrachten, informatie en leermiddelen zijn digitaal. Daarom heb je een geschikt apparaat zoals een laptop nodig. Je mag helemaal zelf bepalen welk apparaat je gebruikt, maar deze moet wel voldoen aan een aantal richtlijnen. Deze richtlijnen kunnen verschillen per opleiding.
Wil je weten aan welke richtlijnen je laptop moet voldoen? Kijk dan op de pagina Leren met je eigen laptop. Hierop staan algemene richtlijnen en, wanneer relevant, ook de aanvullende eisen per opleiding.
-
Je kunt je het hele jaar door aanmelden. Je moet al wel een erkende leer-werkplek hebben. Lees hierover meer bij Aanmelden & toelating.
-
Vul dan naast je aanmelding je Digitale DoorstroomDossier (DDD) in. Na aanmelding voor de opleiding sturen we je hier meer informatie over.
Je moet ook een erkende leer-werkplek hebben.
Na aanmelding volgt een intakegesprek. Lees er meer over op Aanmelden en toelaten.
-
Niveau 4, de middenkader- of specialistenopleiding, richt zich op leidinggeven en het ontwikkelen van nieuwe procedures. De middenkaderopleiding duurt drie tot vier jaar en de specialistenopleiding één tot twee jaar. Voor beide opleidingen heb je een vmbo-diploma (kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg) of een niveau 3 diploma nodig.
Jouw route door het mbo
- vmbo-kader diploma
- vmbo-gemengd diploma
- vmbo-theoretisch (of mavo) diploma
- Overgangsbewijs naar havo 4
mbo-entree-opleidingmbo opleiding niveau 2mbo opleiding niveau 3mbo opleiding niveau 4Aan het werk op de arbeidsmarktDoorstuderen op het hboLees meer over de niveaus
5x redenen om te kiezen voor een opleiding in Horeca & Bakkerij
Vind jij het leuk om mensen blij te maken en gaat liefde bij jou door de maag? Dan is een opleiding Horeca & Bakkerij echt iets voor jou! Of je nu aan de slag gaat in de keuken, bediening of een bakkerij: jij bent creatief en weet van aanpakken.
Terugblik Open Avond Cas Spijkers Academie
Eindelijk mochten we de deuren openen voor een Kijkje in de Keuken. De 2e jaars studenten van de Cas Spijkers Academie hadden deze avond georganiseerd voor aspirant studenten. Ze kregen te horen, zien en proeven wat het inhoudt om een CSA-student te zijn. Ontvangst met een spannend oestergerechtje om vervolgens geïnspireerd te worden met o.a. workshops fermenteren en amuses.
Eerste vrouwelijke chef-to-be wint Cas Spijkers Academie Award 2020
Tess de Groot (22), examenstudent van de Cas Spijkers Academie vestiging Nijmegen, heeft als eerste vrouwelijke aankomend chef de Cas Spijkers Academie Trofee gewonnen. De uitreiking van de trofee vond plaats op dinsdag 30 juni bij Restaurant Witlof in Nijmegen en kwam als een verrassing . De win nares ontv ing de trofee uit handen van eerdere winnaar Bren Merkenhof , oud-student van de Cas...
Ik ben geslaagd voor Zelfstandig werkend kok niveau 3, maar ik ben nog niet klaar op ROC Nijmegen. Nu doe ik de Cas Spijkers Academie zodat ik gespecialiseerd kok kan worden. Koken is mijn passie. Het is voor mij ontspanning en presteren tegelijk.
Daan Winkel | Student
Studie in cijfers
Gespecialiseerd kok
Deze cijfers komen uit de objectieve gegevens van de Stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB).
Open dagen
Evenementen
-
Voorlichting voor ouders / verzorgers van studiekiezers
-
Voorlichting voor ouders / verzorgers van studiekiezers
-
Een kijkje in de keuken
-
Online Voorlichting voor ouders / verzorgers van studiekiezers
-
Online voorlichting voor ouders / verzorgers van studiekiezers
-
Voorlichting voor ouders / verzorgers van studiekiezers
Voorlichting: video’s en presentaties
Vragen over deze opleiding?
Stel je vraag aan:
De voorlichter Voor alle vragen over de opleiding Gespecialiseerd kok
Stel een vraag over de opleiding
Voor al je inhoudelijke vragen over deze opleiding kun je contact opnemen met onze voorlichter(s).
Heb je andere vragen(bijvoorbeeld over het aanmelden of ROC Nijmegen), neem dan contact met ons op via 024 890 45 00.
-
William Dicks
- E-mailadres:
- w.dicks@roc-nijmegen.nl
De studiekeuzeadviseurs Voor algemene vragen over ROC Nijmegen en hulp bij het kiezen van een opleiding
Heb je hulp nodig bij het kiezen van de juiste studie? Heb je vragen over je aanmelding?
Bij de studiekeuzeadviseurs van Het Startpunt kun je als (toekomstig) student van ROC Nijmegen terecht voor:
- Begeleiding en advies bij je studiekeuze
- Voorlichting over ROC Nijmegen en onze mbo-opleidingen
- Hulp bij aanmelding en toelating
- Onze studiekeuzeadviseurs staan voor je klaar!
-
Het Startpunt
- E-mailadres:
- hetstartpunt@roc-nijmegen.nl
- Telefoonnummer:
- 024 890 4500
Campusbaan 6 in Nijmegen, op de Plaza naast de receptie
Meer informatie over Het Startpunt.