Assistent horeca, voeding of voedingsindustrie
De entree-opleiding Assistent horeca, voeding of voedingsindustrie van ROC Nijmegen is de lekkerste bodem voor een carrière in de wereld van eten en drinken. Leer hoe je jouw collega’s helpt in de horeca, bij een bakker of in de voedingsindustrie.
Je leert bij ons eten bereiden, communiceren met gasten en hygiënisch werken. Tijdens je stage loop je twee dagen per week mee met een bakker, kok of medewerker van een groothandel.
Wij helpen je
Bij de entree-opleiding zijn wij er voor jou. We begeleiden je en bieden je structuur en overzicht in de opleiding. Kom je er niet uit? Wij staan voor je klaar.
-
Niveau 1 - Entree
Meer over niveau 1 -
Leerweg BOL
-
Opleiding duurt 1 jaar
-
Richting
-
Lesgeld € 1419,- per jaar
Lees meer over de bijkomende kosten -
Opleiding begint op
1 februari 2025
25 augustus 2025 -
Crebocode 25742
-
Campusbaan 6
Nijmegen
Meer over de opleiding
Een deel van het jaar loop je twee dagen per week stage. In een bakkerij of restaurant bijvoorbeeld.
Op school leer je:
- Machines en materialen gebruiken en schoonhouden
- Klanten helpen en adviseren, ook als ze klachten hebben
- Samenwerken met je (ervaren) collega’s
Algemene vakken
- studiebegeleiding
- Nederlands
- rekenen
- burgerschap
- sport
Keuzedelen
Met keuzedelen mag je zelf kiezen hoe je een stukje van je opleiding invult. Informatie over de verschillende keuzedelen en het moment van kiezen krijg je tijdens je opleiding.
Na de opleiding Assistent horeca, voeding of voedingsindustrie
Je kunt verder leren op niveau 2 voor een meer zelfstandige baan. Kies bijvoorbeeld de opleiding Kok, Bakker of Gastheer/Gastvrouw. Of je kunt aan de slag als assistent bij een horecabedrijf.
Werken als Assistent horeca, voeding of voedingsindustrie
Als assistent ondersteun je jouw collega’s bij de productie, verwerking en verpakking van voedingsmiddelen. Vrijwel elk bedrijf waar eten gemaakt of geserveerd wordt, biedt carrièrekansen voor jou!
Als assistent ondersteun je jouw collega’s in de horeca of bij de productie, verwerking en verpakking van voedingsmiddelen. Vrijwel elk bedrijf waar eten gemaakt of geserveerd wordt, biedt carrièrekansen voor jou!
Jouw werkplek
- Horeca: restaurant, zalencomplex, café, fastfoodservice-bedrijf of cateringbedrijf
- Brood: grootbedrijf, bakker of banketbakker
- Voedingsindustrie
Jouw taken
- Je ondersteunt jouw collega’s
- Je verzorgt materialen die in de keuken worden gebruikt
- Samenwerken en hygiënisch werken zijn heel belangrijk
Past het beroep Assistent horeca, voeding of voedingsindustrie bij mij?
-
- Je bent minimaal 16 jaar op 1 augustus van het schooljaar waarin je start
- Je hoeft geen diploma van het voortgezet onderwijs te hebben
- In een intakegesprek bepalen we of je deze opleiding mag doen
Lees meer over onze toelatingseisen.
-
Vanaf het tweede blok loop je twee dagen per week stage.
ROC Nijmegen regelt voor jou een stageplek! -
Het lesgeld is € 1419,- per jaar.
Bijkomende kosten
De kosten voor het eerste leerjaar van deze opleiding zijn:- Totaalbedrag artikelen vallend onder Basis: € 216,74
- Totaalbedrag artikelen vallend onder Keuze: € 36,66
Werkschoenen dien je zelf aan te schaffen. Deze kosten hiervoor bedragen ongeveer €40,00. Informatie over waar je de schoenen kunt kopen, ontvang je van de opleiding. De overige praktijkkleding verzorgt de opleiding.
Bovenstaande kosten zijn gebaseerd op de kosten van dit schooljaar en kunnen voor komend schooljaar iets afwijken.Om deze opleiding goed te kunnen volgen heb je een laptop nodig. Veel van ons onderwijs bieden we digitaal aan. -
BOL betekent beroepsopleidende leerweg. Als je een BOL-opleiding kiest, ga je elke dag naar school en loop je af en toe stage. Met een BOL-opleiding heb je recht op studiefinanciering als je ouder dan 18 jaar bent.
Wat betekent een BOL-opleiding voor jou
- Je gaat de hele week naar school
- Je loopt stage
- Je hebt recht op studiefinanciering
-
Op het mbo mag je zelf een aantal vakken kiezen: keuzedelen heet dat. Het aantal vakken waaruit je kunt kiezen, verschilt per jaar en per opleiding. Je hoort op school welke keuzedelen je kunt gaan doen. Lees meer over keuzedelen in het mbo.
Naast keuzedelen kun je ook kiezen om een havo-vak naast je mbo-opleiding te volgen. Dit kan je helpen bij je voorbereiding op een hbo-opleiding.
-
We vinden jouw persoonlijke ontwikkeling erg belangrijk. Daarom krijgt iedere student bij ons een goede begeleiding. En krijg je extra ondersteuning als het nodig is. We bieden hulp voor van alles; van begeleiding bij beroepskeuze tot financiële problemen.
-
Als je je voor één april voor een opleiding aanmeldt, ben je zeker van een plaats. Na 1 april kan het zijn dat sommige opleidingen al vol zitten.
Lees alles over aanmelden bij ROC Nijmegen.
-
Vul dan naast je aanmelding vóór 1 april je Digitale DoorstroomDossier (DDD) in. Op basis van de aanmelding en het DDD plaatsen we je. Lees er meer over op Aanmelden en toelaten.
-
Veel van onze opdrachten, informatie en leermiddelen zijn digitaal. Daarom heb je een geschikt apparaat zoals een laptop nodig. Je mag helemaal zelf bepalen welk apparaat je gebruikt, maar deze moet wel voldoen aan een aantal richtlijnen. Deze richtlijnen kunnen verschillen per opleiding.
Wil je weten aan welke richtlijnen je laptop moet voldoen? Kijk dan op de pagina Leren met je eigen laptop. Hierop staan algemene richtlijnen en, wanneer relevant, ook de aanvullende eisen per opleiding.
-
Niveau 1, de entreeopleiding, bereidt je voor op eenvoudige assistentwerkzaamheden. Deze opleiding duurt meestal een half tot één jaar. Je hebt geen diploma nodig, maar je moet wel minimaal 16 jaar oud zijn.
Jouw route door het mbo
- vmbo-kader diploma
- vmbo-gemengd diploma
- vmbo-theoretisch (of mavo) diploma
- Overgangsbewijs naar havo 4
mbo-entree-opleidingmbo opleiding niveau 2mbo opleiding niveau 3mbo opleiding niveau 4Aan het werk op de arbeidsmarktDoorstuderen op het hboLees meer over de niveaus
5x redenen om te kiezen voor een opleiding in Horeca & Bakkerij
Vind jij het leuk om mensen blij te maken en gaat liefde bij jou door de maag? Dan is een opleiding Horeca & Bakkerij echt iets voor jou! Of je nu aan de slag gaat in de keuken, bediening of een bakkerij: jij bent creatief en weet van aanpakken.
5x redenen om te kiezen voor een Entree-opleiding
Je kind weet het zeker: een mbo-diploma halen is wat hij of zij wil. En als jouw kind in zichzelf gelooft en de schouders eronder kan zetten, gaan we het samen mogelijk maken. Heeft je kind praktijkonderwijs of voortgezet speciaal onderwijs gedaan, of nog geen diploma gehaald omdat het leven net even anders is gelopen? Bij ons kun je in 1 jaar een mbo-opleiding niveau 1 halen. Daarmee zet een...
Studie in cijfers
Assistent horeca, voeding of voedingsindustrie
Deze cijfers komen uit de objectieve gegevens van de Stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB).
Open dagen
Evenementen
-
Voorlichting voor ouders / verzorgers van studiekiezers
-
Voorlichting voor ouders / verzorgers van studiekiezers
-
Online Voorlichting voor ouders / verzorgers van studiekiezers
-
Online voorlichting voor ouders / verzorgers van studiekiezers
-
Voorlichting voor ouders / verzorgers van studiekiezers
Voorlichting: video’s en presentaties
-
presentatie over Entree-opleidingen
pdf, 2,09 MB
Stel een vraag over de opleiding
Voor al je inhoudelijke vragen over deze opleiding kun je contact opnemen met onze voorlichter(s).
Heb je andere vragen(bijvoorbeeld over het aanmelden of ROC Nijmegen), neem dan contact met ons op via 024 890 45 00.
-
Siebe Klomp
- E-mailadres:
- s.klomp@roc-nijmegen.nl
- Telefoonnummer:
- 06 4111 63 08