Momenteel bekijk je deze website in een verouderde browser.

Gespecialiseerd pedagogisch medewerker

Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker

Wil jij van betekenis zijn bij de ontwikkeling van kinderen en ze daarin begeleiden? Heb jij oog voor de verschillende behoeften van kinderen? Begrijp je als geen ander de uitdagingen waar een kind tegenaan loopt in zijn ontwikkeling? Wil jij kinderen en betrokken opvoeders, daarbij helpen en ondersteunen, kies dan voor de opleiding Gespecialiseerd pedagogisch medewerker! Voor deze opleiding zijn er 2 instroom momenten in het studiejaar: 1 augustus en 1 februari.

Je leert hoe de ontwikkeling van kinderen en jongeren verloopt en je leert hoe je kunt herkennen als de ontwikkeling anders verloopt dan verwacht. Je leert hoe je kinderen hierbij methodisch en planmatig kunt begeleiden. Je leert ook hoe je ouders /verzorgers en collega's kunt betrekken en eventueel ondersteunen tijdens deze begeleiding.

Aanmelden

Scroll voorbij galerij

Meer over de opleiding

Het eerste studiejaar van deze opleiding is een basisjaar, waarin je algemene kennis en vaardigheden van het Pedagogisch Werk krijgt aangeboden. Elke levensfase van een kind vraagt om andere begeleiding. Daarom leer je om te gaan met kinderen van diverse leeftijden en met diverse behoeften.

Je krijgt les in: 

  • Hoe kinderen en jongeren zich ontwikkelen  
  • Het verzorgen van jonge kinderen en bieden van passende begeleiding 
  • Activiteiten voorbereiden, organiseren en coördineren.  
  • Het opstellen en uitvoeren van een pedagogisch handel- en/of beleidsplan 
  • Hoe je communiceert met ouders/ verzorgers, collega's en het netwerk
  • Hoe je hen betrekt bij het vormgeven van de juiste begeleiding   

Ook krijg je les in: 

  • Rekenen 
  • Nederlands 
  • Engels 
  • Burgerschap 

Flexibel en op maat leren

Bij deze opleiding is er binnen het programma ruimte om op je eigen manier en op je eigen tempo te leren. Je wordt hierin begeleid door (vak)docenten en leercoaches.   

Lesdagen hebben een vast dagritme. Je start de dag op samen met je groep en een docent/ leercoach. Gedurende de dag worden er workshops aangeboden en zijn er lessen Nederlands, Rekenen en Engels. Daarnaast werk je aan eigen opdrachten en voorbereiding van examens.  

Een verkort traject is mogelijk wanneer je een relevante opleiding op niveau 3 hebt afgerond. Bijvoorbeeld Pedagogisch medewerker Kinderopvang niveau 3. Tijdens de intake kijken we dan samen naar jouw vooropleiding en werkervaring om te kijken of deze opleiding passend is. 

Na de opleiding Gespecialiseerd pedagogisch medewerker

Na het behalen van je diploma kun je direct aan de slag in de kinderopvang, buitenschoolse opvang of het onderwijs. Maar je kunt ook doorstromen naar een passende hbo-opleiding zoals Social work, Pedagogiek of de Pabo.

Verder studeren na de opleiding Gespecialiseerd pedagogisch medewerker

Heb je de smaak te pakken en wil je na het mbo doorstuderen? Vanuit het mbo kun je met niveau 4 de stap naar het hbo maken. Wij bereiden je daar tijdens je opleiding op voor.
Van mbo naar hbo

Werken als Gespecialiseerd pedagogisch medewerker

Als gespecialiseerd pedagogisch medewerker kun je werkzaam zijn in het onderwijs en/of de kinderopvang. Samen met je collega’s zorg je voor dagelijkse begeleiding en verzorging van baby’s, peuters, kleuters en jonge kinderen zodat zij zich vrij kunnen ontwikkelen. Je signaleert opvallend gedrag of eventuele ontwikkelingsachterstand of voorsprong. Je onderneemt passende acties en stelt waar nodig een plan van aanpak op. Dit bespreek je met jouw collega’s en leidinggevende en met de ouders/verzorgers van het kind, zodat je ook passende begeleiding kunt bieden.  

Je bent een aanspreekpunt voor ouders, collega's en externe betrokkenen bij de begeleiding van kinderen met (specifieke) begeleidingsvragen. 

Past het beroep Gespecialiseerd pedagogisch medewerker bij mij?

  • Met mensen werken

  • Ja, er is nog plaats! Heb je interesse in deze opleiding? Meld je dan nu aan

    Meld je nu aan!

    • vmbo: een diploma in de kaderberoepsgericht, gemengde of theoretische leerweg
    • mbo: een diploma op minimaal niveau 2
    • havo/vwo: een overgangsbewijs van leerjaar 3 naar leerjaar 4
    • een ander bij ministeriële regeling aangewezen diploma of bewijsstuk
    • als minimale leeftijdsgrens wordt 16 jaar gehanteerd*, doch adviseren wij 18 jaar of ouder i.v.m. de grote mate van zelfstandigheid, zelfredzaamheid en reflectievermogen die gevraagd worden bij het volgen van een BBL.

    Om te kunnen starten met de opleiding, moet je zelf een arbeidsovereenkomst afsluiten met een erkend leerbedrijf voor minimaal 20 uur.

    Als je voldoet aan bovenstaande eisen, nodigen we je uit voor een intakegesprek.

    *Uit onze ervaring blijkt dat een groot aantal organisaties, instellingen of bedrijven alleen een arbeidsovereenkomst aanbiedt als iemand de leeftijd van 18 jaar of ouder heeft bereikt. Een arbeidsovereenkomst is voorwaardelijk om te kunnen starten met de BBL-opleiding. Mocht er geen arbeidsovereenkomst liggen bij start van de BBL-opleiding dan heeft de student drie maanden de tijd om alsnog een arbeidsovereenkomst te kunnen overleggen. Lukt dit niet dan krijg je de mogelijkheid om over te stappen naar een BOL-opleiding en de BBL-opleiding te beëindigen.

    Taalniveau

    • Taalniveau Nederlands niveau 4
      Voor niveau 4 (Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker) gelden bovenstaande 3F-eisen (waarschijnlijk) vanaf augustus 2021. Voor de onderdelen 'spreken', 'gesprekken voeren' en 'luisteren' eist de branche gemiddeld een 5,5. 

    Meer informatie

    Lees meer over onze toelatingseisen.

    • Je loopt geen stage, maar je werkt minimaal 20 uur per week bij erkend leerbedrijf, zoals een kinderdagverblijf of buitenschoolse opvang. Je moet dit leerbedrijf zelf zoeken en met hen een arbeidsovereenkomst afsluiten. 
    • Eén dag in de week volg je onderwijs op de opleiding. De lesdag is over het algemeen vrijdag.  
  • Het lesgeld is € 715,- per jaar.

    Bijkomende kosten

    Om de opleiding goed te kunnen volgen heb je een laptop nodig omdat veel van het onderwijs digitaal wordt aangeboden. De opleiding kent opleiding gerelateerde kosten voor onder andere licenties en boeken. Deze kosten zijn ongeveer €120,- per jaar. Ná de intake krijg je te horen welke leermiddelen je aan moet schaffen. Dit doen we op maat.

  • Ja. Als je de vooropleiding Pedagogisch medewerker niveau 3 hebt gevolgd, kun je deze opleiding in 1,5 jaar volgen. Na een intakegesprek wordt ingeschat of dit haalbaar is.  

  • Op het mbo mag je zelf een aantal vakken kiezen: keuzedelen heet dat. Het aantal vakken waaruit je kunt kiezen, verschilt per jaar en per opleiding. Je hoort op school welke keuzedelen je kunt gaan doen. Lees meer over keuzedelen in het mbo.

    Naast keuzedelen kun je ook kiezen om een havo-vak naast je mbo-opleiding te volgen. Dit kan je helpen bij je voorbereiding op een hbo-opleiding.

  • We vinden jouw persoonlijke ontwikkeling erg belangrijk. Daarom krijgt iedere student bij ons een goede begeleiding. En krijg je extra ondersteuning als het nodig is. We bieden hulp voor van alles; van begeleiding bij beroepskeuze tot financiële problemen.

  • Veel van onze opdrachten, informatie en leermiddelen zijn digitaal. Daarom heb je een geschikt apparaat zoals een laptop nodig. Je mag helemaal zelf bepalen welk apparaat je gebruikt, maar deze moet wel voldoen aan een aantal richtlijnen. Deze richtlijnen kunnen verschillen per opleiding. 

    Wil je weten aan welke richtlijnen je laptop moet voldoen? Kijk dan op de pagina Leren met je eigen laptop. Hierop staan algemene richtlijnen en, wanneer relevant, ook de aanvullende eisen per opleiding.

  • Je kunt je het hele jaar door aanmelden. Je moet al wel een erkende leer-werkplek hebben. Lees hierover meer bij Aanmelden & toelating.

  • Vul dan naast je aanmelding je Digitale DoorstroomDossier (DDD) in. Na aanmelding voor de opleiding sturen we je hier meer informatie over.

    Je moet ook een erkende leer-werkplek hebben. 

    Na aanmelding volgt een intakegesprek. Lees er meer over op Aanmelden en toelaten.

  • Niveau 4, de middenkader- of specialistenopleiding, richt zich op leidinggeven en het ontwikkelen van nieuwe procedures. De middenkaderopleiding duurt drie tot vier jaar en de specialistenopleiding één tot twee jaar. Voor beide opleidingen heb je een vmbo-diploma (kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg) of een niveau 3 diploma nodig.

    Jouw route door het mbo

    • vmbo-kader diploma
    • vmbo-gemengd diploma
    • vmbo-theoretisch (of mavo) diploma
    • Overgangsbewijs naar havo 4
    mbo-entree-opleiding
    mbo opleiding niveau 2
    mbo opleiding niveau 3
    mbo opleiding niveau 4
    Aan het werk op de arbeidsmarkt
    Doorstuderen op het hbo
    Lees meer over de niveaus
  • 5x redenen om te kiezen voor een opleiding in Welzijn

    Ben jij sociaal, zorgzaam en steek je graag de handen uit de mouwen? Dan past een mbo-opleiding in welzijn bij jou. Of je nu werkt met kinderen of volwassenen, jij maakt voor anderen het verschil. En dat is het mooiste dat er is!

Volg je opleiding Gespecialiseerd pedagogisch medewerker bij ROC Nijmegen

  • Maak je eigen leertraject

    Tijdens de opleiding kun je jouw eigen leertraject vormgeven!

  • Praktijk

    Bij deze opleiding ben je veel in de praktijk bezig.

  • Aandacht voor de student

    Zit je ergens mee of kom je ergens niet uit? Bij ROC Nijmegen is er altijd aandacht voor jou!

Meer over ROC Nijmegen

Studie in cijfers

Gespecialiseerd pedagogisch medewerker

Studenttevredenheid rapportcijfer
Bij ROC Nijmegen
-
Landelijk gemiddelde
7
Percentage geslaagde studenten in afgelopen schooljaar
Bij ROC Nijmegen
48%
Landelijk gemiddelde
75%
Doorstroom naar hbo na afgelopen schooljaar
Bij ROC Nijmegen
-
Landelijk gemiddelde
14%
Percentage gediplomeerden met werk
Bij ROC Nijmegen
-
Landelijk gemiddelde
96%
Kans op werk in jouw vakgebied na je opleiding
Deze regio
6
Landelijk gemiddelde
6
Kans op leerbaan
Deze regio
3/5
Landelijk gemiddelde
3/5
Startsalaris
gemiddeld bruto uurloon
€ 15,00

Deze cijfers komen uit de objectieve gegevens van de Stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB).

Lees meer over studie in cijfers

Evenementen

Aanmelden voor de opleiding
Gespecialiseerd pedagogisch medewerker!

Voorlichting: video’s en presentaties

Vragen over deze opleiding?

Stel je vraag aan:

De voorlichter Voor alle vragen over de opleiding Gespecialiseerd pedagogisch medewerker

Stel een vraag over de opleiding

Voor al je inhoudelijke vragen over deze opleiding kun je contact opnemen met onze voorlichter(s).

Heb je andere vragen(bijvoorbeeld over het aanmelden of ROC Nijmegen), neem dan contact met ons op via 024 890 45 00.

De studiekeuzeadviseurs Voor algemene vragen over ROC Nijmegen en hulp bij het kiezen van een opleiding

Heb je hulp nodig bij het kiezen van de juiste studie? Heb je vragen over je aanmelding?

Bij de studiekeuzeadviseurs van Het Startpunt kun je als (toekomstig) student van ROC Nijmegen terecht voor:

  • Begeleiding en advies bij je studiekeuze
  • Voorlichting over ROC Nijmegen en onze mbo-opleidingen
  • Hulp bij aanmelding en toelating
  • Onze studiekeuzeadviseurs staan voor je klaar!

Relatiebeheerder Voor bedrijven die vragen hebben over de opleiding

Maatwerk voor jouw bedrijf? Ik help graag!

Flexibel opleidingsaanbod: Incompany mogelijkheden, maar ook in de avonden en weekenden. Ik maak graag een passend voorstel voor jouw organisatie.

  • Endy Kleij

    Telefoonnummer:
    +31 6 3639 61 15

    Endy is relatiebeheerder Zakelijke Dienstverlening en Zorg & Welzijn
    Je kunt haar benaderen met vragen over:

    • LLO-trajecten voor de zakelijke dienstverlening 
    • Juridische LLO-trajecten 
    • LLO-trajecten voor Marketing, Communicatie en Evenementorganisatie (MCE)  
    • LLO-trajecten voor Financiële beroepen 
    • LLO-trajecten voor Office- & Managementassistent 
    • LLO-trajecten op het gebied van Zorg en Welzijn
    • Maatwerk-oplossingen

Misschien ook interessant:

Terug naar boven