Momenteel bekijk je deze website in een verouderde browser.

Manager/​ondernemer horeca

Wil jij graag leidinggeven en anderen motiveren? En weet je als geen ander hoe je gasten de avond van hun leven bezorgt? Na de opleiding Manager Ondernemer horeca van ROC Nijmegen kun je een zaak runnen op jouw manier, met je eigen personeel. Je start als horecamanager of als ondernemer. Klinkt dit als muziek in de oren? Lees dan snel verder.

Op de opleiding Manager Ondernemer Horeca leer je wat je moet doen om een bedrijf succesvol te maken. Als horecamanager of ondernemer leer je hoe je personeel aanstuurt en motiveert, de wettelijke regels volgt, maar ook wanneer je zelf de handen uit de mouwen moet steken. Misschien win jij de biertapwedstrijd wel!

  • Niveau 4 - Middenkader
    Meer over niveau 4
  • Leerweg BOL
  • Opleiding duurt 3 jaar
  • Lesgeld € 1419,- per jaar
    Lees meer over de bijkomende kosten
  • Opleiding begint op
    25 augustus 2025
  • Crebocode 25184
  • Campusbaan  6
    Nijmegen

Aanmelden

Scroll voorbij galerij

Meer over de opleiding

Het personeel rekent op jou. Als horecamanager of ondernemer leer je een ondernemersplan opstellen en hoe je dit samen met je team uitvoert. In ons eigen restaurant op de Plaza ga je aan de slag met gasten die een lunch of diner nuttigen. Je staat als horecamanager letterlijk in het middelpunt van de zaak. In onze een eigen foodtruck kan jij als manager oefenen met je eigen mini onderneming.

De vakken Nederlands, rekenen, burgerschap en economie horen bij de opleiding. Daarnaast bieden we Engels en Duits aan, zo kun je ook gemakkelijk met je buitenlandse gasten een praatje maken. Natuurlijk krijg je alle vakgerichte vakken zoals drankenkennis en vaktheorie, maar ook warenkennis en keukenlessen. Er staan ook leidinggevende vakken op je rooster. Deze geven we in de praktijk- en theorielokalen. We leren je koffie melanges samenstellen, je krijgt les over bier, wijn en gedistilleerde dranken en leert de mooiste cappuccino's maken. Ook brengen we regelmatig een bezoek aan lokale bedrijven waar wij als opleiding nauw mee samenwerken. 

Verder leer je:

  • met gasten omgaan en personeel aansturen 
  • de financiën op orde houden
  • wat je kunt doen als gasten klachten hebben
  • hoe een reserveringssysteem werkt
  • alles over wijn, bier, koffie en gerechten

Extra leuk op deze opleiding

Naast het normale studieprogramma zijn er bij deze opleiding leuke extra's. Je kunt bijvoorbeeld stage lopen in het buitenland. Wat dacht je van Aruba? En we houden regelmatig wedstrijden. Studenten van ROC Nijmegen hebben al meerdere medailles in de wacht gesleept op de Skills Heroes vakkampioenschappen, de landelijke vakwedstrijden voor het mbo. 

Na de opleiding Manager/ondernemer horeca

Na het succesvol afronden van de opleiding Manager/ondernemer Horeca ben je startbekwaam om te werken in de horecabranche. Dit kan als horecamanager of ondernemer. Misschien start je wel je eigen zaak! Verder studeren kan natuurlijk ook, bijvoorbeeld op de Hogere Hotelschool. Of wat dacht je van hbo-opleidingen zoals Food and Business en internationale gastvrijheids-, economische en culinaire opleidingen van de Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN).

Verder studeren na de opleiding Manager/​ondernemer horeca

Heb je de smaak te pakken en wil je na het mbo doorstuderen? Vanuit het mbo kun je met niveau 4 de stap naar het hbo maken. Wij bereiden je daar tijdens je opleiding op voor.
Van mbo naar hbo

Werken als Manager/​ondernemer horeca

Als Manager Ondernemer in de horeca heb je veel verantwoordelijkheden, zowel voor de zaak als voor je medewerkers. Als horecamanager of ondernemer ben jij  verantwoordelijk voor de gang van zaken in het bedrijf. Naast het werken met gasten zorg je voor de inkoop, marketing, financiën en het personeelsbeleid. Je bouwt aan een gemotiveerd team met als gezamenlijk doel: tevreden gasten die genieten van een verblijf in jouw hotel, café of restaurant.  

Past het beroep Manager/​ondernemer horeca bij mij?

  • Je werkt graag met mensen en maakt het hen naar de zin

  • Je vindt het leuk om leiding te geven

  • Je denkt in oplossingen

  • Ja, er is nog plaats! Heb je interesse in deze opleiding? Meld je dan nu aan

    Meld je nu aan!

  • Je kan op de driejarige niveau 4 opleiding Manager/ondernemer horeca starten met een kader, gemengd of theoretisch vmbo-diploma. Ook kan je starten als je een overgangsbewijs hebt van havo 3 naar havo 4. Heb je havo of vwo afgerond dan kun je ook kiezen voor de fasttrack-opleiding (versnelde opleiding). Deze duurt twee jaar.

    Lees meer over onze toelatingseisen.

  • Je doet veel praktijkervaring op school in ons eigen restaurant. Ook loop je een paar keer stage in een restaurant of hotel, waarbij je iedere keer een ander onderdeel van de opleiding in de praktijk brengt.  Zo leer je in de praktijk hoe het is om te werken als horecamanager en hoe het er in het echt aan toegaat. 

    Ben jij het type voor een groot avontuur? Wie weet mag je dan wel als horecamanager ervaring opdoen in het buitenland!  

  • Het lesgeld is € 1419,- per jaar.

    Bijkomende kosten

    De kosten voor het eerste leerjaar van deze opleiding zijn:
    • Boeken en licenties € 491,25
    • Kleding
      • herenkleding (excl. schoenen) € 345,50
      • dameskleding: jurk (excl/ schoenen) € 397,50; pak (excl. schoenen) € 353,50
    • Messenset exclusief verzendkosten€ 49,--

    Schoenen dien je zelf aan te schaffen.

    Je hebt een laptop nodig voor de opleiding Manager/ondernemer Horeca. Veel van ons onderwijs bieden we digitaal aan.
    Een messenset betaald de school. Deze krijg je in bruikleen, maar mag je alleen op school gebruiken.
    Advies: koop zelf zo'n set want messen of gereedschap. Ze horen namelijk bij de standaarduitrusting van een gastheer/-vrouw.
     
    Bovenstaande kosten zijn gebaseerd op de kosten van dit schooljaar en kunnen voor komend schooljaar iets afwijken.
  • BOL betekent beroepsopleidende leerweg. Als je een BOL-opleiding kiest, ga je elke dag naar school en loop je af en toe stage. Met een BOL-opleiding heb je recht op studiefinanciering als je ouder dan 18 jaar bent.

    Wat betekent een BOL-opleiding voor jou

    Meer over BOL en BBL

  • Op het mbo mag je zelf een aantal vakken kiezen: keuzedelen heet dat. Het aantal vakken waaruit je kunt kiezen, verschilt per jaar en per opleiding. Je hoort op school welke keuzedelen je kunt gaan doen. Lees meer over keuzedelen in het mbo.

    Naast keuzedelen kun je ook kiezen om een havo-vak naast je mbo-opleiding te volgen. Dit kan je helpen bij je voorbereiding op een hbo-opleiding.

  • We vinden jouw persoonlijke ontwikkeling erg belangrijk. Daarom krijgt iedere student bij ons een goede begeleiding. En krijg je extra ondersteuning als het nodig is. We bieden hulp voor van alles; van begeleiding bij beroepskeuze tot financiële problemen.

  • Als je je voor één april voor een opleiding aanmeldt, ben je zeker van een plaats. Na 1 april kan het zijn dat sommige opleidingen al vol zitten.

    Lees alles over aanmelden bij ROC Nijmegen.

  • Vul dan naast je aanmelding vóór 1 april je Digitale DoorstroomDossier (DDD) in. Op basis van de aanmelding en het DDD plaatsen we je. Lees er meer over op Aanmelden en toelaten.

  • Veel van onze opdrachten, informatie en leermiddelen zijn digitaal. Daarom heb je een geschikt apparaat zoals een laptop nodig. Je mag helemaal zelf bepalen welk apparaat je gebruikt, maar deze moet wel voldoen aan een aantal richtlijnen. Deze richtlijnen kunnen verschillen per opleiding. 

    Wil je weten aan welke richtlijnen je laptop moet voldoen? Kijk dan op de pagina Leren met je eigen laptop. Hierop staan algemene richtlijnen en, wanneer relevant, ook de aanvullende eisen per opleiding.

  • Niveau 4, de middenkader- of specialistenopleiding, richt zich op leidinggeven en het ontwikkelen van nieuwe procedures. De middenkaderopleiding duurt drie tot vier jaar en de specialistenopleiding één tot twee jaar. Voor beide opleidingen heb je een vmbo-diploma (kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg) of een niveau 3 diploma nodig.

    Jouw route door het mbo

    • vmbo-kader diploma
    • vmbo-gemengd diploma
    • vmbo-theoretisch (of mavo) diploma
    • Overgangsbewijs naar havo 4
    mbo-entree-opleiding
    mbo opleiding niveau 2
    mbo opleiding niveau 3
    mbo opleiding niveau 4
    Aan het werk op de arbeidsmarkt
    Doorstuderen op het hbo
    Lees meer over de niveaus
  • Eline is leraar van het jaar!

    ROC Nijmegen heeft een bijzondere reden om trots te zijn: Eline Gerritsen, docent Horeca, is verkozen tot Leraar van het Jaar 2024 in de categorie mbo! Na een superspannende finale met twee andere topdocenten ontving Eline gisteren ‘de krul’ van staatssecretaris van Onderwijs Mariëlle Paul en voorzitter van de Stichting Leraren van het Jaar Andrew Niemeijer maakten de uitslag bekend in Theater...

  • 5x redenen om te kiezen voor een opleiding in Horeca & Bakkerij

    Vind jij het leuk om mensen blij te maken en gaat liefde bij jou door de maag? Dan is een opleiding Horeca & Bakkerij echt iets voor jou! Of je nu aan de slag gaat in de keuken, bediening of een bakkerij: jij bent creatief en weet van aanpakken.

  • Examen leidinggeven. Maar dan net wat anders.

    Examen leidinggeven in de horeca in coronatijd, ga er maar aan staan wanneer alle restaurants gesloten zijn. Jelle Zeller, docent en manager leerbedrijven horeca bedacht een manier waarop de studenten toch getoetst kunnen worden op hun leidinggevende vaardigheden.

Volg je opleiding Manager/​ondernemer horeca bij ROC Nijmegen

Meer over ROC Nijmegen

Studie in cijfers

Manager/​ondernemer horeca

Studenttevredenheid rapportcijfer
Bij ROC Nijmegen
6.5
Landelijk gemiddelde
6.9
Percentage geslaagde studenten in afgelopen schooljaar
Bij ROC Nijmegen
81%
Landelijk gemiddelde
70%
Doorstroom naar hbo na afgelopen schooljaar
Bij ROC Nijmegen
-
Landelijk gemiddelde
35%
Percentage gediplomeerden met werk
Bij ROC Nijmegen
-
Landelijk gemiddelde
91%
Kans op werk in jouw vakgebied na je opleiding
Deze regio
9
Landelijk gemiddelde
9
Kans op stage
Deze regio
5/5
Landelijk gemiddelde
5/5
Startsalaris
gemiddeld bruto uurloon
€ 13,00

Deze cijfers komen uit de objectieve gegevens van de Stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB).

Lees meer over studie in cijfers

Meelopen

Hoe ziet meelopen eruit?

Evenementen

Aanmelden voor de opleiding
Manager/​ondernemer horeca!

Voorlichting: video’s en presentaties

Vragen over deze opleiding?

Stel je vraag aan:

De voorlichter Voor alle vragen over de opleiding Manager/ondernemer horeca

Stel een vraag over de opleiding

Voor al je inhoudelijke vragen over deze opleiding kun je contact opnemen met onze voorlichter(s).

Heb je andere vragen(bijvoorbeeld over het aanmelden of ROC Nijmegen), neem dan contact met ons op via 024 890 45 00.

De studiekeuzeadviseurs Voor algemene vragen over ROC Nijmegen en hulp bij het kiezen van een opleiding

Heb je hulp nodig bij het kiezen van de juiste studie? Heb je vragen over je aanmelding?

Bij de studiekeuzeadviseurs van Het Startpunt kun je als (toekomstig) student van ROC Nijmegen terecht voor:

  • Begeleiding en advies bij je studiekeuze
  • Voorlichting over ROC Nijmegen en onze mbo-opleidingen
  • Hulp bij aanmelding en toelating
  • Onze studiekeuzeadviseurs staan voor je klaar!

Misschien ook interessant:

Terug naar boven