Zelfstandig werkend bakker
Leer brood en banket maken, maar ook decoreren en presenteren. Leer kwalitatieve producten maken op de opleiding Zelfstandig werkend bakker van ROC Nijmegen. Groot pluspunt: je doet heel veel praktijkervaring op in ons leerbedrijf De Bakkerij.
Dit is een hele praktische opleiding. In onze eigen bakkerij op school leer je recepten lezen, verschillende manieren van bereiden en nieuwe producten maken. Om zelfstandig als bakker te kunnen werken leer je vooral heel geconcentreerd en nauwkeurig te werken.
-
Niveau 3 - Vak
Meer over niveau 3 -
Leerweg BOL
Of volg de BBL variant -
Opleiding duurt 3 jaar
-
Richting
-
Lesgeld € 1419,- per jaar
Lees meer over de bijkomende kosten -
Opleiding begint op
25 augustus 2025 -
Crebocode 25722
-
Campusbaan 6
Nijmegen
Meer over de opleiding
Om zelfstandig werkend bakker te worden leren we je niet alleen hoe je brood en gebak moet maken, maar ook hoe je ze decoreert en presenteert. Je gaat op school lekker oefenen in onze eigen bakkerij en bakkerswinkel. Veel praktijkles dus!
De vakken Nederlands, rekenen en burgerschap horen bij deze opleiding. En je leert verder:
- deeg, beslag en vullingen bereiden en verwerken
- banketproducten decoreren
- wat kwaliteit is en hoe je dat bereikt
- broden en andere producten verpakken en presenteren
- jouw werkruimte netjes en schoon houden
Ook scherpen we je communicatieve skills aan om goed te kunnen plannen, samenwerken met collega's en luisteren naar de klant.
Na de opleiding Zelfstandig werkend bakker
Na deze opleiding kun lekker aan het werk bij een brood- of banketbakkerij. Maar je kunt er ook voor kiezen om verder te studeren op niveau 4, bijvoorbeeld Leidinggevende Bakkerij.
Werken als Zelfstandig werkend bakker
Je maakt straks lekker brood, banket, marsepein en/of chocolade en hartige lekkernijen. Je creativiteit komt goed van pas als je taarten decoreert.
De wekker gaat vroeg, dat is waar. Maar door jouw vakmanschap zullen heel veel mensen met een glimlach aan het ontbijt zitten of genieten van een feestelijke verjaardagstaart.
Past het beroep Zelfstandig werkend bakker bij mij?
-
- Vmbo: een diploma in de kaderberoepsgericht, gemengde of theoretische leerweg
- Mbo: een diploma minimaal niveau 2
- Havo/vwo: een overgangsbewijs van leerjaar 3 naar leerjaar 4
- Een ander bij ministeriële regeling aangewezen diploma of bewijsstuk
Lees meer over onze toelatingseisen.
-
Op deze opleiding ga je oefenen ons eigen leerbedrijf De Bakkerij op school. Daarnaast loop je een aantal keer stage bij een echte bakkerij. Lees meer over stagelopen tijdens een BOL-opleiding.
Wil je toch liever vier dagen werken en een dag naar school? ROC Nijmegen biedt deze opleiding ook in de BBL-variant aan.
-
Het lesgeld is € 1419,- per jaar.
Bijkomende kosten
Naast het lesgeld zijn de kosten voor het eerste leerjaar van deze opleiding:
- Boeken en licenties € 171, 75
- Kleding
- herenkleiding € 167,50
- dameskleding € 167,50
- Gereedschapset € 30,--
- Digitale boeken flexbase € 188,--
- Tweejaarlijks plaatsvindende excursie naar Bakkersbeurs Parijs € 180,--
Schoenen dien je zelf aan te schaffen.
Om de opleiding goed te kunnen volgen, heb je een laptop nodig. Veel van ons onderwijs bieden we digitaal aan.Bovenstaande kosten zijn gebaseerd op de kosten van dit schooljaar en kunnen voor komend schooljaar iets afwijken.
-
BOL betekent beroepsopleidende leerweg. Als je een BOL-opleiding kiest, ga je elke dag naar school en loop je af en toe stage. Met een BOL-opleiding heb je recht op studiefinanciering als je ouder dan 18 jaar bent.
Wat betekent een BOL-opleiding voor jou
- Je gaat de hele week naar school
- Je loopt stage
- Je hebt recht op studiefinanciering
-
Op het mbo mag je zelf een aantal vakken kiezen: keuzedelen heet dat. Het aantal vakken waaruit je kunt kiezen, verschilt per jaar en per opleiding. Je hoort op school welke keuzedelen je kunt gaan doen. Lees meer over keuzedelen in het mbo.
Naast keuzedelen kun je ook kiezen om een havo-vak naast je mbo-opleiding te volgen. Dit kan je helpen bij je voorbereiding op een hbo-opleiding.
-
We vinden jouw persoonlijke ontwikkeling erg belangrijk. Daarom krijgt iedere student bij ons een goede begeleiding. En krijg je extra ondersteuning als het nodig is. We bieden hulp voor van alles; van begeleiding bij beroepskeuze tot financiële problemen.
-
Als je je voor één april voor een opleiding aanmeldt, ben je zeker van een plaats. Na 1 april kan het zijn dat sommige opleidingen al vol zitten.
Lees alles over aanmelden bij ROC Nijmegen.
-
Vul dan naast je aanmelding vóór 1 april je Digitale DoorstroomDossier (DDD) in. Op basis van de aanmelding en het DDD plaatsen we je. Lees er meer over op Aanmelden en toelaten.
-
Veel van onze opdrachten, informatie en leermiddelen zijn digitaal. Daarom heb je een geschikt apparaat zoals een laptop nodig. Je mag helemaal zelf bepalen welk apparaat je gebruikt, maar deze moet wel voldoen aan een aantal richtlijnen. Deze richtlijnen kunnen verschillen per opleiding.
Wil je weten aan welke richtlijnen je laptop moet voldoen? Kijk dan op de pagina Leren met je eigen laptop. Hierop staan algemene richtlijnen en, wanneer relevant, ook de aanvullende eisen per opleiding.
-
Niveau 3, de vakopleiding, maakt je klaar om zelfstandig beroepsspecifieke taken uit te voeren. Deze opleiding duurt twee tot drie jaar. Je hebt een vmbo-diploma (kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg) of een niveau 2 diploma nodig.
Jouw route door het mbo
- vmbo-kader diploma
- vmbo-gemengd diploma
- vmbo-theoretisch (of mavo) diploma
- Overgangsbewijs naar havo 4
mbo-entree-opleidingmbo opleiding niveau 2mbo opleiding niveau 3mbo opleiding niveau 4Aan het werk op de arbeidsmarktDoorstuderen op het hboLees meer over de niveaus
5x redenen om te kiezen voor een opleiding in Horeca & Bakkerij
Vind jij het leuk om mensen blij te maken en gaat liefde bij jou door de maag? Dan is een opleiding Horeca & Bakkerij echt iets voor jou! Of je nu aan de slag gaat in de keuken, bediening of een bakkerij: jij bent creatief en weet van aanpakken.
Studie in cijfers
Zelfstandig werkend bakker
Deze cijfers komen uit de objectieve gegevens van de Stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB).
Meelopen
-
09 jan '2513:00 - 15:00
Helaas, dit moment zit al vol
Wil jij weten wanneer er weer nieuwe momenten voor meelopen zijn?
Open dagen
Evenementen
-
Voorlichting voor ouders / verzorgers van studiekiezers
-
Voorlichting voor ouders / verzorgers van studiekiezers
-
Online Voorlichting voor ouders / verzorgers van studiekiezers
-
Online voorlichting voor ouders / verzorgers van studiekiezers
-
Voorlichting voor ouders / verzorgers van studiekiezers
Voorlichting: video’s en presentaties
Vragen over deze opleiding?
Stel je vraag aan:
De voorlichter Voor alle vragen over de opleiding Zelfstandig werkend bakker
Stel een vraag over de opleiding
Voor al je inhoudelijke vragen over deze opleiding kun je contact opnemen met onze voorlichter(s).
Heb je andere vragen(bijvoorbeeld over het aanmelden of ROC Nijmegen), neem dan contact met ons op via 024 890 45 00.
-
William Dicks
- E-mailadres:
- w.dicks@roc-nijmegen.nl
De studiekeuzeadviseurs Voor algemene vragen over ROC Nijmegen en hulp bij het kiezen van een opleiding
Heb je hulp nodig bij het kiezen van de juiste studie? Heb je vragen over je aanmelding?
Bij de studiekeuzeadviseurs van Het Startpunt kun je als (toekomstig) student van ROC Nijmegen terecht voor:
- Begeleiding en advies bij je studiekeuze
- Voorlichting over ROC Nijmegen en onze mbo-opleidingen
- Hulp bij aanmelding en toelating
- Onze studiekeuzeadviseurs staan voor je klaar!
-
Het Startpunt
- E-mailadres:
- hetstartpunt@roc-nijmegen.nl
- Telefoonnummer:
- 024 890 4500
Campusbaan 6 in Nijmegen, op de Plaza naast de receptie
Meer informatie over Het Startpunt.