Zelfstandig werkend kok
Zelfstandig Werkend KokWie kookt, moet het hoofd koel houden ... hoeveel pannen er ook op de kachel staan. Op de opleiding Zelfstandig werkend kok van ROC Nijmegen werk je elke dag aan je kooktechnieken. Je ontwikkelt je tot kok die zelfstandig gerechten kan bereiden en leiding kan geven aan collega’s.
Op de BOL-opleiding Zelfstandig werkend kok niveau 3 leer je gerechten bereiden en aanpassen. Geen wens is jou te gek! Je leert hoe je creatief en vernieuwend kan koken en ontwikkelt nieuwe gerechten voor de menukaart.
-
Niveau 3 - Vak
Meer over niveau 3 -
Leerweg BOL
Of volg de BBL variant -
Opleiding duurt 3 jaar
-
Richting
-
Lesgeld € 1419,- per jaar
Lees meer over de bijkomende kosten -
Opleiding begint op
25 augustus 2025 -
Crebocode 25182
-
Campusbaan 6
Nijmegen
Meer over de opleiding
Behalve mooie gerechten bedenken en bereiden, leer je op de BOL-opleiding Zelfstandig werkend kok verschillende kooktechnieken. Je leert bijvoorbeeld hoe je basisbereidingen en -technieken van salades, soepen, koude keuken en patisserie maakt. Maar ook leer je hoe de apparatuur werkt en welke grondstoffen je nodig hebt.
Algemene vakken die je krijgt:
- Nederlands
- Engels
- rekenen
- burgerschap
Je leert verder:
- hoe je samenwerkt met je collega’s in de keuken en met de bediening
- hoe je de voorraad beheert: vervelende verrassingen overkomen jou niet!
- hoe je omgaat met gasten
- nauwkeurig en hygiënisch werken
- je werkzaamheden slim plannen
- hoe je een team kan aansturen
Je gaat 4 a 5 dagen per week naar school als je kiest voor de BOL-opleiding Zelfstandig werkend kok. Daarnaast loop je veel stage om wat je hebt geleerd in de praktijk te brengen.
Na de opleiding Zelfstandig werkend kok
Heb je je diploma op zak? Dan kun je aan de slag als kok in de keuken of verder studeren op niveau 4, bijvoorbeeld de opleiding Manager Ondernemer Horeca of naar Gespecialiseerd kok (Cas Spijkers Academie). Genoeg kansen en dingen om over na te denken dus!
Werken als Zelfstandig werkend kok
Als kok werk je in een dynamische omgeving. Je neemt bestellingen in ontvangst en geeft deze op het juiste moment en perfect bereid mee aan de bediening.
Je bent een echte teamplayer, houdt overzicht en stuurt bij waar het nodig is. Samen doen jullie er alles aan om de gasten een lekker en gezellig uitje te bezorgen.
Past het beroep Zelfstandig werkend kok bij mij?
-
- Vmbo: een diploma in de kaderberoepsgericht, gemengde of theoretische leerweg
- Mbo: een diploma minimaal niveau 2
- Havo/vwo: een overgangsbewijs van leerjaar 3 naar leerjaar 4
- Een ander bij ministeriële regeling aangewezen diploma of bewijsstuk
Lees meer over onze toelatingseisen.
-
Als je de BOL-opleiding volgt zit je niet alleen op school. Tijdens verschillende stages doe je als leerling ervaring op bij een leerbedrijf. Op school hebben we het leerbedrijf Het Restaurant. Hier ontvangen we gasten die genieten van de door leerlingen bereide gerechten.
Tijdens deze stages leer je ook:
- hoe het is om in het echt mee te werken in een bedrijf
- hoe je sociale vaardigheden en beroepsvaardigheden het beste kunt gebruiken
- zelfstandig te werken
-
Het lesgeld is € 1419,- per jaar.
Bijkomende kosten
Naast het lesgeld zijn de kosten voor het eerste leerjaar van deze opleiding:
- Boeken en licenties € 466,75
- Kleding € 186,50
- Messenset € 99,-- (exclusief verzendkosten)
Schoenen moet je zelf aanschaffen.
Om de opleiding goed te kunnen volgen, heb je een laptop nodig. Veel van ons onderwijs bieden we digitaal aan. Een messenset krijg je van de school in bruikleen en kan je alleen op school gebruiken. Advies: koop zelf zo'n set want messen horen bij de standaarduitrusting van een kok.Bovenstaande kosten zijn gebaseerd op de kosten van dit schooljaar en kunnen voor komend schooljaar iets afwijken. -
BOL betekent beroepsopleidende leerweg. Als je een BOL-opleiding kiest, ga je elke dag naar school en loop je af en toe stage. Met een BOL-opleiding heb je recht op studiefinanciering als je ouder dan 18 jaar bent.
Wat betekent een BOL-opleiding voor jou
- Je gaat de hele week naar school
- Je loopt stage
- Je hebt recht op studiefinanciering
-
Op het mbo mag je zelf een aantal vakken kiezen: keuzedelen heet dat. Het aantal vakken waaruit je kunt kiezen, verschilt per jaar en per opleiding. Je hoort op school welke keuzedelen je kunt gaan doen. Lees meer over keuzedelen in het mbo.
Naast keuzedelen kun je ook kiezen om een havo-vak naast je mbo-opleiding te volgen. Dit kan je helpen bij je voorbereiding op een hbo-opleiding.
-
We vinden jouw persoonlijke ontwikkeling erg belangrijk. Daarom krijgt iedere student bij ons een goede begeleiding. En krijg je extra ondersteuning als het nodig is. We bieden hulp voor van alles; van begeleiding bij beroepskeuze tot financiële problemen.
-
Als je je voor één april voor een opleiding aanmeldt, ben je zeker van een plaats. Na 1 april kan het zijn dat sommige opleidingen al vol zitten.
Lees alles over aanmelden bij ROC Nijmegen.
-
Vul dan naast je aanmelding vóór 1 april je Digitale DoorstroomDossier (DDD) in. Op basis van de aanmelding en het DDD plaatsen we je. Lees er meer over op Aanmelden en toelaten.
-
Veel van onze opdrachten, informatie en leermiddelen zijn digitaal. Daarom heb je een geschikt apparaat zoals een laptop nodig. Je mag helemaal zelf bepalen welk apparaat je gebruikt, maar deze moet wel voldoen aan een aantal richtlijnen. Deze richtlijnen kunnen verschillen per opleiding.
Wil je weten aan welke richtlijnen je laptop moet voldoen? Kijk dan op de pagina Leren met je eigen laptop. Hierop staan algemene richtlijnen en, wanneer relevant, ook de aanvullende eisen per opleiding.
-
Niveau 3, de vakopleiding, maakt je klaar om zelfstandig beroepsspecifieke taken uit te voeren. Deze opleiding duurt twee tot drie jaar. Je hebt een vmbo-diploma (kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg) of een niveau 2 diploma nodig.
Jouw route door het mbo
- vmbo-kader diploma
- vmbo-gemengd diploma
- vmbo-theoretisch (of mavo) diploma
- Overgangsbewijs naar havo 4
mbo-entree-opleidingmbo opleiding niveau 2mbo opleiding niveau 3mbo opleiding niveau 4Aan het werk op de arbeidsmarktDoorstuderen op het hboLees meer over de niveaus
5x redenen om te kiezen voor een opleiding in Horeca & Bakkerij
Vind jij het leuk om mensen blij te maken en gaat liefde bij jou door de maag? Dan is een opleiding Horeca & Bakkerij echt iets voor jou! Of je nu aan de slag gaat in de keuken, bediening of een bakkerij: jij bent creatief en weet van aanpakken.
Studie in cijfers
Zelfstandig werkend kok
Deze cijfers komen uit de objectieve gegevens van de Stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB).
Meelopen
-
26 nov '2410:00 - 14:00
Helaas, dit moment zit al vol -
29 nov '2410:00 - 14:00
Helaas, dit moment zit al vol -
04 dec '2410:00 - 14:00
Helaas, dit moment zit al vol -
05 dec '2410:00 - 14:00
Helaas, dit moment zit al vol -
11 dec '2410:00 - 14:00
Helaas, dit moment zit al vol -
12 dec '2410:00 - 14:00
Helaas, dit moment zit al vol
Wil jij weten wanneer er weer nieuwe momenten voor meelopen zijn?
Open dagen
Evenementen
-
Voorlichting voor ouders / verzorgers van studiekiezers
-
Voorlichting voor ouders / verzorgers van studiekiezers
-
Online Voorlichting voor ouders / verzorgers van studiekiezers
-
Online voorlichting voor ouders / verzorgers van studiekiezers
-
Voorlichting voor ouders / verzorgers van studiekiezers
Voorlichting: video’s en presentaties
Stel een vraag over de opleiding
Voor al je inhoudelijke vragen over deze opleiding kun je contact opnemen met onze voorlichter(s).
Heb je andere vragen(bijvoorbeeld over het aanmelden of ROC Nijmegen), neem dan contact met ons op via 024 890 45 00.
-
William Dicks
- E-mailadres:
- w.dicks@roc-nijmegen.nl